Innovatie
Bij SMITS hebben we innovatie hoog in het vaandel. Door gebruik te maken van de nieuwste technologische ontwikkelingen gaan we voedselverspilling tegen en dragen we bij aan een circulaire samenleving.
Onze machines zijn uniek en speciaal op onze wensen afgesteld. Van een machine die overtollig uiensap opvangt zodat het als uniek ingrediënt kan worden gebruikt, tot een manier om voedselafval te behandelen, waardoor dit kan worden omgezet naar voedselveilig dierenvoer.
Vanaf half maart maken we de zaaibedden gereed en planten we de uien. Rond mei worden de akkers groen en in juni vormen de bollen zich ondergronds. In deze periode is het de taak van de teler om de ui zo goed en groot mogelijk te laten groeien. In augustus is de ui volgroeid en begint het rooiproces. “Eerst drogen we ze in de zon, daarna in de schuur. Met de hand scheiden we de grote en kleine uien. De mooiste zijn voor SMITS, en worden bewaard door gecompenseerde koel- en bewaartechnieken”, zegt Jansen. SMITS’ telers maken allen gebruik van computergestuurde bewaar programma's, een weerstation dat de luchtkwaliteit meet, condensdrogers en mechanische koelcellen. “De ui blijft een natuurproduct, en we zijn qua oogst erg afhankelijk van het weer. Door deze technologische hulpmiddelen kunnen we de uien het hele jaar leveren, met volledig behoud van kwaliteit”, besluit Jansen.